Zelf telen van eetbare kiemzaden of spruitgroenten
kiemzaden, spruitgroenten of groentenkiemen: soorten en eigenschappen
Dat gekiemde zaden eetbaar zijn is bij de meeste mensen wel geweten maar welke soorten hiervoor in aanmerking komen is meestal minder geweten. Het telen van dergelijke kiemen krijgt in de vakliteratuur de term 'spruitgroenten' of 'spruitzaden' mee.
Enkele voorbeelden van spruitgroenten: cresson of de waterkers, daikonkers = radijskers, mosterd, tuinkers, adzukiboon, boekweit, zonnebloem, suikermaïs, rijst, tarwe, rogge, spelt, broccoli, kikkererwt, paardeboon, fenegriek, look, ajuin, pompoen, luzerne of alfalfa, linze, rijstboon, rammenas, ...
Hoe gaan we te werk:
We reinigen de zaden door deze te spoelen in een zeefje. Daarna leggen we de zaadjes op een stukje keukendoek of papier of watten in een schaaltje. Deze moeten dan vochtig gehouden worden doch niet nat. (Grotere zaden kunnen een nachtje op voorhand geweekt worden om zo een beter kiemingsproces te verkrijgen). Een goede bewaartemperatuur van max. 15°C is ideaal. Dek dan vervolgens de zaden af met een stukje karton. (m.a.w.: afdekken van het licht). De kieming bestaat eruit dat zetmelen in suikers worden omgezet, ook de aanmaak van aminozuren komen hier tot stand. Van zodra de kiemen enkele centimeters lang zijn, verwijderen we het kartonnetje en zetten de plantjes aan het raam zodat deze mooi groen van kleur kunnen worden. (Spoel dagelijks met regelmaat de kiempjes, om geen gisting of bacteriën en of schimmels te krijgen). Als de kiemen de gewenste lengte hebben van enkele centimeters (afhankelijk van de soort), kun je beginnen met te knippen of te 'oogsten'.
Andere teelten die ook mogelijk zijn:
Gezondheid:
Toepassingen:
Houdbaarheid:
Enkele dagen tot soms 2 weken al naargelang de soort. (best zijn de plantjes indien gesneden te bewaren bij 1°C).
Tot slot:
De kiemen zijn gemakkelijk en snel te telen en het blijft een leuke manier om thuis bezig te zijn met 'minigroentjes' | |
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten