zondag 23 februari 2014

Peterselie

http://www.mooiemoestuin.nl/groenteteelt/kruiden/peterselie/


Peterselie


Peterselie Gigante d ItaliaPeterselie is eigenlijk geen groente, maar een kruid. Ze heeft een frisse kruidige smaak die bijna overal bij past. Vandaar waarschijnlijk dat ze ook zo heel veel gebruikt wordt; in soepen, sauzen, marinades, koude schotels, garnering, etc.
Heel vaak worden Peterselie en Selderij door elkaar gehaald. Terwijl Peterselie uit de winkel toch erg gemakkelijk te herkennen is aan het zeer krullerige donkergroene blad met frisse geur. Selderij heeft lichter blad, niet gekruld maar plat en bij kneuzing een opvallend kruidig en warm aroma dat direct aan erwtensoep doet denken (bij mij althans :-)
De foto rechtsboven is dan ook erg verwarrend: dat is dan wel een peterselie; met lichter groen blad dan de Krulpeterselie en ook niet gekruld maar ‘plat’. Platte peterselie (de Cultivar hierboven heet Gigante d’Italia) heeft een veel meer uitgesproken smaak dan krulpeterselie. En dan kan ik me ook voorstellen dat je selderij en (platte) peterselie met elkaar verward want die lijken best veel op elkaar. Toch moet je ze makkelijk uit elkaar kunnen houden, kwestie van het blad iets kneuzen en dan ruiken, de geur is een wereld van verschil.
Er wordt wel eens gezegd dat je krulpeterselie gebruikt voor garnering en platte peterselie voor de smaak. Platte peterselie wordt steeds vaker gebruikt in professionele keukens.
Teelt
Peterselie groeit voortdurend aan; mits je het hart van de plant intact laat, kun je er van blijven plukken. In de lente gezaaid levert ze peterselieblad tot de winter. Indien je haar in de winter een beetje beschermt tegen de vorst, kan ook in de winter nog geoogst worden. Om in de winter nog volop te oogsten, kun je in augustus zaaien en de planten in de platte bak of koude kas (of in huis) laten overwinteren, voor oogst in de winter en de vroege lente.
Zelf zet ik meestal 2 planten in een jaar, en 1 van die 2 planten schep ik met flink wat grond aan de wortel in oktober uit de grond en kuil haar zo in in de kas. Water geven en dan groeit ze daar gewoon verder. Omdat er in de kas toch minder vorst is (zeker op zonnige dagen, en de grond bevriest minder snel in de kas) kun je dan de hele winter nog verse peterselie plukken. In april (als de nieuwe peterselie buiten is geplant) haal ik de oude peterselie uit de grond in de kas en gaat ze op de composthoop. 
Rassen
Zoals gezegd zijn er twee types:
  • platte peterselie (gladbladig): aromatischer en sterker van smaak
  • krulpeterselie: wat minder aromatisch (al is dat uiteraard ook nog wel een beetje afhankelijk van de Cultivar), maar wel mooier, en daardoor vaker gebruikt voor garnering
Daarnaast is er ook nog de wortelpeterselie. Je kunt daar de hele zomer en herfst de bladeren van oogsten (als je uiteraard maar wel voldoende blad laat zitten voor de groei). En in de herfst rooi je dan de ondergrondse knolletjes. Deze knolletjes schil je en je kunt ze dan in soepen, stoofschotels, etc. mee laten koken: ze hebben een sterke peterseliesmaak. Maar bedenk wel dat de knolletjes niet als een groente eetbaar zijn; je gebruikt ze dus in een gerecht, en je haalt het knolletje, als ze eenmaal haar smaak heeft afgegeven, uit het gerecht.
Zelf ga ik, na jaren van afwezigheid, in 2013 weer eens wortelpeterselie kweken, toch wel weer eens leuk, al weet ik zeker dat de platte peterselie die ik ook weer teel, het meest gebruikt gaat worden in de keuken.
Standplaats en bemesting
Peterselie groeit op alle soorten gronden, mits ze maar vochthoudend is. Peterselie houdt niet zo van zon, ze groeit dan niet zo goed, het blad verkleurt. etc. We planten haar hier altijd in halfschaduw, en in combinatie met de voedzame vochtvasthoudende klei en wat voeding doet ze het hier altijd erg goed; uitbundige groei en dus ook veel oogst, vaak tot in januari van het nieuwe jaar (uiteraard afhankelijk van de temperatuur).
Ze is niet veeleisend qua voeding; hier krijgt ze wat oude stalmest of compost in de winter onder de grond en we geven nog een handje koemestkorrels in het voorjaar. Ik heb ergens gelezen dat ze niet graag voor of na worteltjes, selderij, kervel en knolvenkel wordt geteeld, maar daar heb ik zelf geen ervaring mee omdat we in het vroege voorjaar peterselie zaaien en dat tot het einde van het jaar gebruiken (we gebruiken dus geen voor- of nateelt).
Zaaitabel, planten, oogsten en plantafstand
Peterselie tabel
Opkweek
Peterselie kiemt erg traag, de kieming kan wel 3 tot 4 weken duren. Zelf heb ik jarenlang peterselie in de koude kas gezaaid, rond eind januari. Dat gaat prima maar het kiemen duurt dan inderdaad wel 4 weken. Een paar jaar geleden de tip gekregen om de zaden eerst 24 uur te weken warm maar niet heet water en daarna binnenshuis te zaaien. Dit gaat ook heel goed en de zaden kiemen dan vaak al binnen 2 weken.
Als je deze 2e methode wilt gebruiken moet je er wel rekening mee houden dat je de zaailingen moet afharden voor je ze kunt planten (de overgang van een warm huis naar de nog erg koude grond begin maart is te groot – zet de zaailingen eerst een week of 2 overdag buiten en in de nacht binnen, of zet ze een week of 2 in de platte bak of koude kas om af te harden).
Teeltzorgen
Er zijn geen bijzondere teeltzorgen. Geef vooral de jonge planten voldoende vocht want peterselie houdt van een vochtige en niet te warme (en ook niet te zonnige) standplaats.
Oogst/bewaren
Pluk stengels en blad wanneer je wilt, laat het hart van de plant intact voor constante hergroei. Krulpeterselie bewaart iets langer en beter dan platte peterselie, bewaar beiden in een stuk (keuken)papier in de koelkast. Zelf vries ik peterselie ook in; fijngesneden in kleine zakjes. De structuur gaat dan wel verloren maar zeker om mee te laten trekken in soepen en sauzen gaat nog prima. Het is ook handig om peterselie fijn te snijden, met wat water te mengen, en dat dan in een ijsblokjesvorm in  te vriezen; als je bijvoorbeeld soep maakt kun je dan een ‘ijsblokje peterselie’ toevoegen.
Zaadteelt
Peterselie is tweejarig (hoewel ze in bijvoorbeeld droge warme zomer ook wel eens in het eerste jaar al kan doorschieten, heeft wellicht ook met de Cultivar te maken). Pluk de hele zomer en herfst gewoon het blad van de planten maar zorg ook dat ze wel goed kan groeien, dus pluk niet teveel. Bescherm haar in de winter wat tegen vorst (met bijvoorbeeld stro, vliesdoek, etc.).
In het voorjaar zal de plant weer uit gaan lopen en uiteindelijk gaan bloeien met groenwitte schermbloemen. Je kunt de zaden dan in de nazomer oogsten, als ze donkergroen-bruinachtig en droog zijn. Het zelf zaden oogsten van peterselie gaat op zich prima, maar het is dus wel een langdurige kwestie.
____________________________________________________
Recepten met Peterselie

Salsa Verde (barbecue/sauzen, 8 personen)
herkomst recept: ?
  • 1 grote teen knoflook, geperst
  • 1 eetlepel fijngehakte kappertjes
  • 1 eetlepel fijngesneden augurkjes
  • 1 finke hand munt, fijngehakt
  • 6 ansjovisjes uit blik, fijngesneden
  • 2 flinke handen peterselie, fijngehakt
  • 1 flinke hand basilicum, fijngesneden
  • 1 eetlepel dijon mosterd
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout en peper naar smaak
Hak eerst alle kruiden, augurkjes, kappertjes, etc. fijn en meng dit. Voeg dan ansjovis, olijfolie en mosterd toe en meng dit goed. Even proeven (want de ansjovis maakt het al hartig), en maak vervolgens op smaak met zout en peper.

onsterfelijksheid kruid



Het gezonde onsterfelijkheidskruid



 

 
Het gezonde onsterfelijkheidskruid
Het onsterfelijkheidskruid is een meerjarig kruid dat in onze omstreken een nog behoorlijk onbekend plantje is. Dat is zonde, want het is een lekker en zeer gezond kruid. De Latijnse naam voor onsterfelijkheidskruid is Gynostemma pentaphyllum. Het is een klimplant uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Inheems in Zuidoost-China, Japan en Thailand is het van oudsher een belangrijke plant in de traditionele Chinese geneeskunde onder de naam jiaogulan. De heilzame eigenschappen komen overeen met ginseng.

Onsterfelijkheidskruid
Handvormig samengesteld blad
Het nuttigen van de bladeren zou levensverlengend werken. In de streken waar traditioneel dagelijks thee van onsterfelijkheidskruid wordt gedronken, komen veel meer dan gemiddeld 100-jarigen voor. Men schrijft dit toe aan het gebruik van het kruid. Het onsterfelijkheidskruid zit vol met antioxidanten, zoals saponinen en flavonoïden. Die hebben een positieve werking op de weerstand, het hart en de bloedvaten, geven extra energie, stimuleren de lever, verlagen de bloedsuiker- en cholesterolspiegel en de bloeddruk.
De bladeren worden meestal gebruikt om thee van te maken, maar ze kunnen ook in salades worden verwerkt. De smaak van het blad is zoetig en doet het meeste denken aan zoethout.

Deze klimplant doet het ook uitstekend in ons klimaat. De planten overleven winters tot -15. Buiten verliest hij zijn bladeren in de winter om in het voorjaar weer op te komen. Het blad is handvormig samengesteld in een frisgroene kleur. Gynostemma pentaphyllum bloeit vanaf juli tot en met augustus; de witte bloemen zijn tweehuizig. Die veranderen in paars-zwarte bessen aan langwerpige trosjes.

De teelt
Het onsterfelijkheidskruid kan binnen en buiten worden geteeld.
Voor binnen: er kan het hele jaar worden gezaaid, maar het voorjaar heeft de voorkeur.
Voor buiten: kan ook het beste in het voorjaar, zaaien vanaf half maart tot juni.
Het zaad heeft een lange en ongelijke kieming. Door het zaad voor het zaaien 24 uur te laten weken in water op kamertemperatuur vergroot en versnelt u de kieming. Maak een zaaibakje met fijne aarde erin en verdeel de zaadjes. Dek vervolgens het zaad met 0,5 cm fijne aarde af en druk het licht aan. Maak de aarde nu goed vochtig met een plantenspuit en dek de zaaibak met folie af. Zet de bak op kamertemperatuur (20 °C) in de zon. Na ongeveer 30 dagen komen de jonge plantjes op. Zodra de zaailingen 2 tot 3 cm groot zijn, kunnen ze verspeend worden in grotere potjes. Zorg er bij het verspenen voor, dat u de wortel zo min mogelijk beschadigt.

Naar buiten
Vanaf mei kunnen de planten buiten worden geplant. Hij groeit het beste op een warme plek in de halfschaduw en in humusrijke grond. Plant de jonge plantjes 30 cm uit elkaar. Zorg dat deze klimplant omhoog kan klimmen langs gaas of stokken. Ook kunnen ze in een hanging basket worden geteeld; de plant gaat dan hangen. Het onsterfelijkheidskruid heeft weinig verzorging nodig. Geef ze in droge periodes voldoende water. Zeker het eerste jaar als de wortels nog niet zo diep in de grond geworteld zijn.
Als de planten een hoogte hebben van 40 cm, kunnen de eerste bladeren voorzichtig worden geoogst. [ Gaby van der Harg, webshop De Zadenier ]

Thee

geneeskrachtige kruiden

Geneeskrachtige Kruiden

http://anniesheilzamekruiden.nl/webshop/gedroogde-kruiden/kruiden-a-tot-z/venkel-zoetevrucht?gclid=CPOq4aOr4rwCFerpwgodF2kAqA

Bonenkruid

Bonenkruid



http://www.neerlandstuin.nl/planten/bonenkruid.html




In het Middellandse-Zeegebied en rondom de Zwarte Zee is het een inheemse plant. Het kruid werd al door de Romeinen gebruikt. In de negende eeuw brachten monniken het naar Midden-Europa en plantten het kruid in hun kloostertuinen. In de vroegere volksgeneeskunde gebruikte men het als middel tegen impotentie. Bonenkruid is goed voor de spijsvertering.

Bonenkruid bloeit van juli tot oktober
Bonenkruid is een lipbloemige, die net als basilicum tot de familie der Labiaten behoort. Het is een eenjarig plantje, dat ± 10 tot 25 cm hoog wordt. De blaadjes zijn smal, leerachtig en tegenoverstaand met een lengte van zo'n 10 tot 30 mm. Bonenkruid bloeit van juli tot oktober met wit tot lichtlila gekleurde bloemetjes. Die staan met niet al te veel in kransen bij elkaar. De blaadjes hebben een sterke, ietwat peperig aromatisch geur en smaak. Behalve het eenjarig kruid (Satureja hortensis) is er ook een overblijvende soort (Satureja montana) met een iets sterker aroma en een wat donkerder blad.

Bonenkruid, ook wel keule genoemd, groeit in elke tuingrond mits die voldoende humus en voedingsstoffen bevat. Het meest geschikt is middelzware grond, waardoor gedroogde koemest of turfmolm is gemengd. Het kruid heeft graag een plaatsje in de zon; plantjes op een schaduwrijke plek hebben duidelijk minder aroma. Bonenkruid dicht bij tuinbonen geplant helpen tegen zwarte vlieg.

Het zelf zaaien kan vanaf de tweede helft van april in een tijdelijke broeibakje (een houten raam), afgedekt met folie. Het zaad moet worden afgedekt met een dun laagje aarde. Het zaad ontkiemt na ± 8 tot 10 dagen. Na het opkomen van de jonge plantje moet er overdag, als het zonnig is, 'gelucht' worden. 's Avonds het bakje weer afdekken met de folie. Bonenkruid heeft een hekel aan kou en is vorstgevoelig! In de tweede helft van mei kan het zaaigoed worden uitgeplant.

De plantafstand

Ook kan vanaf begin mei direct op een definitieve plaats worden gezaaid. Plantjes die te dicht bij elkaar staan ontwikkelen lange stengels en weinig blad. Het is noodzakelijk dan uit te dunnen.

Bonenkruid kan worden gedroogd. Kort voor en tijdens de bloei is de geur het sterkst en is de beste tijd kleine bosjes te snijden om te drogen. Om te drogen moeten de bosjes op een beschaduwde, luchtige plaats worden opgehangen. Als het blad goed verdord is, kan het worden afgestroopt on in een goede afsluitbare pot te worden bewaard. Ook kunnen takjes of blaadjes worden ingevroren.
Fijngesneden verse blaadjes zijn lekker in aardappel- en bonensoep en in salades van diverse boonsoorten. Het meekoken van een takje bonenkruid bij tuin- of sperziebonen geeft een heerlijke en aparte smaak. En bij het koken van bloemkool en andere koolsoorten helpen een paar blaadjes om de 'kooklucht' te verminderen. 

Greenhouse

Greenhouse

http://www.offgridquest.com/green/greenhouse-suggestion-types

115052965450226915_6AEdzgoS_c.jpg

vertical garden indoor

vertical garden indoor



http://data.uncommongoods.com.edgesuite.net/images/newweb/product/21950_zoom1.jpg

PostCardens

Planters-seed-kits

http://www.uncommongoods.com/home-garden/garden/planters-seed-kits

 

PostCardens


  • the story

Say What You Green

It's a postcard! It's a garden! No, it's PostCarden!

Leagues beyond just-add-water trinkets (dinosaur sponges, anyone?), this vegetable ink-based greeting card sends sentiments - with seeds. Just pop open your card, water the base, and sprinkle its packet over the diorama. In just a few days, you'll have unruly sprouts of Lepidium sativum (that's Garden cress) unfurling through the paper arches of your mini botanical garden.

Perfect for sunny desks and window sills, this edible crop brings surfaces (and salads!) to life. So you can have your card - and eat it too. U.S. postage required: $1.30. Made in Wales.

Click the links to see details of the city, city packaging ("Greetings"), botanical garden, and botanical garden packaging ("Thinking of You").

Click here to view a video of a Postcarden in action!

Sold separately or as a set of 2.

http://www.uncommongoods.com/product/postcardens




garden bon bon sets 

Garden Bon Bon Sets

It Grows On You

Make gardening a treat with these clever boxes of botanical bon bons. Seed balls rolled in red clay are shaped like delectable truffles, ripe for the planting. Simply plant them in spacious potters or a plot of earth for delightful bushels of edible herbs.

This patent-pending product goes beyond the giftbox: It's a thoughtful way of introducing gardening greenhorns to the joy of a green thumb. Handmade in Seattle.

Boxes of eight "truffles" mix four different herbs in two distinct varieties:

Herbal Teas (top):
Grow greens suited for teas and salads: Lemon Balm, Chamomile, Borage Blossom and Anise.

Italian Herbs (bottom):
Sprout kitchen staples for rounding out entrees, pesto and garnishes: Basil, Parsley, Chive and Winter Thyme.

Directions included. Sold separately.
  • details
Handmade
Item ID
19735
Made from
clay, cardboard, ribbon, seeds, organic compost
Measurements
Presentation Box: 5.5" L x 3.25" W x 1.25" H; Bon Bons: each approx. .5-1" x .5-1" x .5-1"; Net weight: 3 oz.
Notes
Store in a cool dry place until ready to grow. Then, place bon bons on top of soil in sunny spot (indoors or outdoors), water generously until germination.
http://www.uncommongoods.com/product/garden-bon-bon-sets

Urban Gardening Gadgets

Hydroponic lettuce garden from plastic bottles

Hydroponic lettuce garden from plastic bottles (Grow bottles)

Featured

Step 2: Start your Seeds

I started my seeds in plastic egg cartons filled with soilless seed starting mix. I transplanted them to the grow bottle when they had a few real leaves. You could probably just directly start the seeds in the completed grow bottle. This would be easier on the seedlings and would prevent transplant shock.

Don't want to spend money on seed starter mix? take a shovel, trowel, or your hands, and go outside. There's an awful lot of soil out there in the woods, and nobody's going to miss a few handfuls of it. This is slightly cheating if you're a real hydroponic purist, since technically hydroponics doesn't use soil, but I won't tell if you won't

To make the egg carton seed starter, just go buy some eggs, the fancy ones in the clear plastic carton. You'll use egg shells in your growth media, and eggs are tasty, so nothing goes to waste. The plastic carton has three folding sections; two "egg cup" sections that cradle the eggs, and one flat lid.

Cut the flat lid off, and use it as a tray to hold water. Then poke some holes in each of the egg cups to let water drain out. use the other section of egg cups as a lid, to form a dozen tiny greenhouses. Water it once, plant the seeds, and leave them alone for a week.

electric grow bottle

electric grow bottle




As a kid, me, my brother and my mum used to make bottle gardens, the idea was to plant a load of plants in a bottle only through the neck (think of those ships in a bottle).
Anyway i was thinking of building an update to this:http://www.instructables.com/id/Growing-Plants-With-LED-Lights/ when i got bored and thought i'd put together an electric bottle garden in old water bottle i had lying around.

Although this is kinda similar to my other instructable i figure its different enough to be worth posting. Its also not really an entirely sensible project, loads of light leaks out the sides (but it looks pretty) so its more of an LED assisted bottle garden, and it would of been a hell of a load easier to just cut up the bottle, but i liked the idea of doing it just through the neck.

Passo 1: building the lighting rig

I wanted to fit everything through the neck of the bottle, and i also wanted the LED's to cover as much of the soil as possible. So i figured some kind of expandable lighting rig that would fit through the neck of the bottle was the way to go.

To do this you'll need:
12 red LED's
1 blue LED
a square bit of plastic
thick copper wire
13 220ohm resistors
wire

you should also have a fair bit of experience soldering and making electrical circuits.

Firstly solder 3 LED's along a piece of copper wire at about one inch intervals, making sure they are all soldered the same way around.

zaterdag 22 februari 2014

How to grow a bottle garden

How to grow a bottle garden




What Is a Bottle Garden?

A bottle garden is exactly what it sounds like: a tiny, self-sustained, sealed garden in a bottle or jar. It's basically a tiny terrarium. So, why would anyone want to grow a garden in a bottle? There are several characteristics that make a bottle garden fun to own and awesome to create.
My first bottle garden, sealed for 3 months and counting. Look how much it's grown!
My first bottle garden, sealed for 3 months and counting. Look how much it's grown!
Source: Christy K.
My first bottle garden, the same day I made it.
My first bottle garden, the same day I made it.
Source: Christy K.

Benefits of a Bottle Garden

  • Bottle gardens can be made entirely out of recycled household materials.
  • Bottle gardens are easy to make and fun to design. It's a great project for kids both in the classroom and at home.
  • Bottle gardens are extremely low-maintenance. In fact, once your bottle garden gets started, it will only need watered 2-3 times a year.
  • Bottle gardens are an attractive and unique decor item for your office, dorm room, apartment, or anywhere else that gets a little sunlight.
  • Bottle gardens are a great way to bring some greenery to spaces without room for a real, outdoor lawn or garden.
  • It's a delight to watch your bottle garden grow.
  • Bottle gardens make thoughtful and eco-friendly gifts.

Will you try making your own bottle garden?

  •  Yes, for myself!
  •  Yes, with my kids!
  •  Yes, as a gift!
  •  No, I'm not really interested.
See results without voting

So, How Do I Make a Bottle Garden?

There are lots of instructions that claim you need all sorts of ingredients to make a proper bottle garden. Sand, activated charcoal, gravel, and cheesecloth are a few commonly recommended items from other tutorials. Feel free to try those if you want to get fancy, but my version is extremely basic and doesn't require the purchase of any materials you can't find at home for free.
Don't worry, from my experience with this method, your bottle garden will still look beautiful and flourish without any of the extra stuff.
Some of my materials for making a bottle garden.
Some of my materials for making a bottle garden.
Source: Christy K.

Materials

Here's what you need to get started.
  • One clear glass bottle or jar.You can also use a clear plastic bottle, but I think it looks much classier with glass.
  • Soil. You can use purchased potting soil or natural soil from a garden or park (if you don't have a lawn or garden). Either works fine, and you won't need much.
  • A small plant. Choose a type of plant that stays very small or grows very slowly. Groundcover plants are a good choice. I use angel's tears (Soleirolia) because they're small, low-growing, and abundant where I live, so it was easy to get some.
  • One pencil or chopstick.
OPTIONAL:
  • Coffee grounds. Cooled coffee grounds are good to mix with your soil because they help retain moisture.
  • Tiny bits of compost. I add a layer of chopped-up compost bits to the very bottom of my bottle gardens for fertilizer.
  • Decorative items. I add shiny pebbles to my bottle gardens to make them more attractive. Consider adding a pretty stone, a marble, a bit of glitter, or other decoration for fun.
If you're using compost, chop it into tiny bits and add to the bottom of your jar.
If you're using compost, chop it into tiny bits and add to the bottom of your jar.
Source: Christy K.
If you're using coffee grounds, mix them with soil.
If you're using coffee grounds, mix them with soil.
Source: Christy K.
Add moistened soil to your bottle or jar. Use a chopstick or pencil to keep it off the walls of the jar.
Add moistened soil to your bottle or jar. Use a chopstick or pencil to keep it off the walls of the jar.
Source: Christy K.
Add your plant.
Add your plant.
Source: Christy K.
Add decorative objects if desired.
Add decorative objects if desired.
Source: Christy K.
Seal your bottle or jar.
Seal your bottle or jar.
Source: Christy K.

Instructions

  1. Thoroughly clean your bottle or jar. Make sure there are no bits of food or greasy residue stuck inside, and completely remove any outside labels, including scrubbing off the adhesive gunk.
  2. (OPTIONAL) Chop up your compost. If you're not adding compost, skip this step. If you are, chop it up into tiny pieces and add them to the bottom of your jar. I used a bit of lemon peel.
  3. (OPTIONAL) Mix coffee grounds with your soil. If you're not adding coffee grounds, skip this step. If you are using coffee grounds, cool them first and mix them with your soil at a ratio of half and half.
  4. Moisten your soil. Add water to your soil or soil/grounds mixture until is is moist but not soggy.
  5. Add soil to your jar. Spoon the moist soil in carefully. Fill the bottle or jar about 1/3 full of soil. If you used compost, the soil should completely cover it.
  6. Arrange the soil. Use the back end of your chopstick or pencil to break apart clumps and gently level out the soil. You can also use your instrument to push off any soil bits that are stuck to the sides of your bottle or jar.
  7. Poke a small hole with the pointy end of your pencil or chopstick. It should be shallow.
  8. Add your plant. If your plant is a cutting without any visible roots yet, simply place its base in the small hole to keep it in place. If your plant has roots, place the roots in the hole and use your pencil or chopstick to gently push soil over them.
  9. Add water. Do not put the jar directly under the tap. It's very easy to accidentally add way too much water (which means you'd have to start over). You want the soil to be very moist, but notwaterlogged. The easiest way I've found to add just the right amount of water is to hold your hand under the tap and then let the water drip from your fingers into the jar.
  10. (OPTIONAL) Add decorations.If you're not adding decorations, skip this step. If you are, be sure to use only small items so your plant will have plenty of room to grow.
  11. Seal your bottle garden. Put the lid on tightly and place it in an area that gets some sunlight.
When your bottle garden is done, you shouldn't need to give it much additional care. Just water it once every 4-6 months. My first bottle garden has been sealed for 3 months and counting, and it's flourishing nicely without any additional effort on my part.

My First Bottle Garden: Day 1

Here's what my first bottle garden looked like the day I made it.
Here's what my first bottle garden looked like the day I made it.
Source: Christy K.

My First Bottle Garden: Month 3

Here's my first bottle garden 3 months later. It has remained sealed the whole time and it's growing happily.
Here's my first bottle garden 3 months later. It has remained sealed the whole time and it's growing happily.
Source: Christy K.

My First Bottle Garden: 5 Months

It has been 5 months, and my bottle garden was starting to look a little scraggly and brown. I broke the seal to give it a bit of water before closing it up again.